DÁREK K OBJEDNÁVCE: KŘUPKY FRUCHTBAR

Více než polovina z nás má nedostatek vitamínu D. Jeho doplněním podpoříte imunitu

Víte, že podle výsledků krevních testů má 59 % lidí nedostatek vitamínu D? Tento vitamín přitom patří k důležitým stavebním kamenům naší imunity. A to je téma, které hlavně od podzimu do jara řeší většina z nás. S nutriční terapeutkou Mgr. Soňou Vojtíškovou, DiS. jsme se proto v novém článku podívali právě na vitamín D.

Vitamíny jsou nezbytné pro naše zdraví. V těle působí jako takové katalyzátory, které usnadňují biochemické reakce v organismu. Jejich potřebné denní množství je velmi malé, přesto je jejich význam ve výživě ohromně důležitý. Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě a vitamíny rozpustné v tucích. Rozpustné ve vodě jsou vitamín C a vitamíny skupiny B, v tucích jsou to vitamíny A,D,E,K. U většiny z nich se nemusíme obávat deficitů, ale v našem podnebním pásmu se setkáváme s nedostatkem vitamínu D. Ten je způsoben tím, že nemáme celoročně dostatek slunečních paprsků a také přijímáme méně potravin, které vitamín D obsahují.

K čemu je vitamín D důležitý?

Vitamín D hraje velkou roli v metabolismu vápníku a fosforu. Jeho dostatečný příjem chrání kosti před vznikem osteoporózy. Je důležitý pro normální funkce svalů a také pro ukládání minerálů do zubů.

Vitamín D aktivuje imunitní systém, zlepšuje imunitní reakce, snižuje autoimunitní reakce a rizika civilizačních a onkologických nemocí. Stimuluje totiž skupinu bílých krvinek. Ovlivňuje také sekreci inzulínu a glukózovou intoleranci. Při jeho nedostatku v zimní sezóně se proto můžeme cítit unaveně a bez nálady, nízká hladina se projeví také zhoršenou imunitou. Dlouhodobý nedostatek má vliv na kvalitu kostí, zubů a svalů.

Zdroje vitamínu D

Lidské tělo je schopno vitamín D vytvářet samo, v pokožce, působením slunečního záření.  Tato schopnost klesá se zvyšujícím se věkem. Podle WHO chybí vitamín D 59 % obyvatelstva.

Celoročně a zejména v zimních měsících je potřeba přijímat vitamín D ve stravě, případně v doplňcích stravy. Ve stravě jsou jeho zdrojem především tučné ryby (makrela, losos, sleď), rybí tuk, např. olej z tresčích jater, vaječný žloutek, mléko, mléčné výrobky a také houby z přírody.

blog_v textu_vitaminD

Vitamín D a děti

Malé děti bychom neměli vystavovat slunečnímu záření. Ani z mateřského mléka nejsou kojené děti schopny přijmout dostatečné množství vitamínu D. Jeho doplňování je proto nejzásadnější v prvním roce života dítěte. Kromě podpory imunity je vitamín D významný v prevenci křivice. Pediatři proto předepisují miminkům a malým dětem vitamín D ve formě kapek. Starším dětem lze vitamín suplementovat i v podobě cucacích nebo želatinových bonbonů.

Doplnit vitamín D můžete i ve formě dětských jablečných džusíků Höllinger. Jedno pitíčko obsahuje 60 % denní doporučené dávky vitamínu D3. Jablečný džus je navíc rovnou ředěný vodou, takže není tolik sladký a dobře zažene žízeň. Není přidaný žádný cukr, barviva či aromata.

blog_v_textu_vitaminD_hollinger

Použité zdroje informací:

https://www.vitar.cz/clanky/vitaminova-abeceda-kde-hledat-vitamin-d

https://www.prvni-lekarna.cz/doplnky-stravy/doplnky-stravy-pro-deti/vitamin-d-pro-deti

Výživná kniha o jídle, Karolína Fourová, ISBN 978-80-242-8229-9, Euromedia group